Bugünün dünyasında, yorucu yaşam koşullarıyla baş etmeye çalışmak ve sürekli değişen başarı kıstaslarıyla boğuşmak yetmiyormuş gibi, bir de artık hepimizden iletişim becerilerimize öfke kontrolünü de eklememiz bekliyor.
Amerikalı yazar ve konuşmacı Jenna McCarthy bunu başarabilmek için önce öfke türlerini ve ait olduğunuz öfke grubunu bulmamız gerektiğini söylüyor. Altı çeşit öfke türünden söz eden McCarthy’nin öfkemizle baş etmek ve sakin olmayı öğrenmek için sağduyulu önerileri var. Bu türlerden bir veya bir kaçı size uyuyor mu?
- Aşırı patlayan
- İğneleyici
- Kendini suçlayan
- Pasif agresif
- Kaçınmacı
- Yaşam boyu öfkeli
Aşırı patlayan
Olaylara karşı tepkiniz ürkütücü olabiliyorsa, bunu bilmenizde yarar olabilir: nörologlara göre canımızı sıkan herhangi bir şeye sinir sisteminin tepkisi en fazla iki saniye sürüyormuş. Durumu abartmaya ve uzatmaya karar vermekse bizim elimizde. İşte bu nedenle, çok kızdığınızda derin nefes alarak, patlamadan önce içinizden ona kadar saymak mucize yaratabiliyor. Bir başka öneri de ağır sözler yerine kızgınlığınızın nedenini duygularınızın adını koyarak dillendirmeniz.
Kendini suçlayan
Her sorunda kendini kırbaçlayanlardansanız, depresyona giden yolda ilerlemeyi kesmek için, her türlü aksilikte kendinize kızmaktan vazgeçmelisiniz. Her şeyden önce, kendinizle daha güzel konuşmak için sıkı çalışmalı, olumlu özelliklerinizin listesini yaparak, köşeye sıkıştığınızda bu listeden güç almalısınız.
Kaçınmacı
Başınıza ne gelirse gelsin, gülümsemeye devam ederek sorunları hasıraltı etmek sağlıksız davranışlara yönelmenize neden olabilir. “Her şey yolunda” diyerek kendinizi böreğe, çöreğe vermek, deli gibi alışveriş yapmaya başlamak bu davranışlardan bazıları. Sorunların adını koymak, kendinize öfkenizi dillendirme hakkı tanımak ve hiçbir şey yokmuş gibi davranmaktan vazgeçerek, derdinizi açıkça anlatabilmek için bir yerden başlamalısınız diyor McCarthy.
İğneleyici
Kızgınlığınızı can acıtıcı cümlelerle ve gülümseyerek, sevimsiz şaka kıvamında söyleme alışkanlığı edindinizse, insanların alınması, kırılması, sizin değil, onların sorunu gibi gelebilir. Öfkelendiğinizde mesajlarınızı imalı cümlelerle acı biber tadında sunmak yerine daha net biçimde vermenin yollarını aramalısınız. “Laf çakmak” iletişimde sizi dilediğiniz yere götürecek en kısa yol olmayabilir.
Pasif agresif
Kızdığınız kişiyle yüzleşmekten kaçınıyorsanız, asıl öfkenizi açıklamak yerine sürekli başkaları için can sıkıcı olabilecek davranışlarda bulunuyorsanız, buna son vermek için cesarete ihtiyacınız olabilir. Örneğin size fikriniz sorulmadan organize edilen bir yemeğe geç giderek ve surat asarak işleri baltalamak yerine, sakin bir şekilde derdinizi anlatın diyor uzmanlar ve bunun yeni arkadaşlar aramaktan daha kolay olduğunu ekliyorlar.
Yaşam boyu öfkeli
Sürekli saatli bomba gibi, 7 gün 24 saat öfkeli dolaşıyorsanız, kimsenin size yaklaşmak istemediğinin bilincinde olmalısınız. Belki de farkına bile varmadan, bunu bir yaşam biçimi haline getirdiniz. Burada yapılması gereken en acil şey öfkenizin asıl nedenini bulmak. Günlük yaşamınızdaki ufak tefek aksilikler bu gergin halinizi açıklamak için gerçekten yeterli mi? Bu durumda hava değiştirmek, dinlenmek ve daha sakin halinizi hayal etmek hem kendinizle, hem de çevrenizle barışmak için iyi bir başlangıç olabilir.
Öfkeden uzak bir yaşam geçirmeniz dileğiyle.